Pohankový nákyp s hlívou
Ráda dělám jednoduchá jídla, kde mě příprava nestojí moc času. Prostě zamíchám, dám do trouby a pak vyndám hotové. Pro podzim se hodí jídlo z hub nasbíraných v lese, anebo si stejně dobře můžete udělat nákyp z kupované hlívy ústřičné.
1 porce: 482 kcal / 2.015 kJ
Pro 4 porce potřebujeme: 250 g čerstvé hlívy ústřičné (nebo směsi hub), 480 g pohanky, 1 pórek, 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje, sůl, drcený kmín, bílý pepř.
Postup:
Propláchněte a uvařte pohanku doměkka (vařte v 1,5x množství vody).
V hlubší pánvi rozehřejte lžíci oleje. Zlehka orestujte koření a
pórek nakrájený na tenké proužky a houby pokrájené na kousky.
Hotovou
směs smíchejte s uvařenou pohankou a vejcem. Osolte. Zapékací nádobu
vymažte olejem a naplňte směsí. Vložte péct do předem vyhřáté trouby na 200 st.
C a pečte cca 30 min.
Něco pro zdraví...
Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale jsou využívány pro své vlastnosti i v přírodní medicíně. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku.
Autor: Šárka Jakešová
Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.