Hříšně čokoládové fazolové brownies

04.11.2019

Jsem na čokoládu. A když si chci užít sladkost a vůni čokolády, upeču doma brownies. Aby to mlsání nebylo zas tak moc hříšné, peču je z fazolí, které na chuti nepoznáte.



Potřebujeme: 1 hrnek syrových červených fazolí (konzerva (425 ml) sterilovaných červených fazolí ve slaném nálevu), 6 lžic kakaa, 1 lžička skořice, 6 lžic ovesných vloček (rozmixovaných na mouku), špetka soli, lžička kypřicího prášku, 3 lžíce cukru (nebo medu), 6 lžic oleje (používám řepkový), 1 vejce, hrst rozinek (rozsekám nadrobno), menší hrst vlašských ořechů (rozsekám na kousky)

Předehřejeme troubu na 180 st. C. Připravíme si koláčovou formu, vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Slijeme a propláchneme fazole, pokud jsme použili z konzervy. Pokud máčíme, je třeba máčet cca 8 hod. předem a následně uvařit v čisté vodě. Fazole rozmixujeme. Vmícháme všechny suroviny a vytvoříme husté těsto.

Pokud chcete extra čokoládové brownies, přidejte kousky čokolády.

Nalijeme těsto do formy a rozprostřeme lžící. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Hotový moučník zkusíme pomocí špejle.

Upečené brownies necháme zchladnout, a pak dáme ještě alespoň na hodinu vychladit do lednice.


Něco pro zdraví...

Ořechy i fazole obsahuje bílkoviny, mají vysoký obsah vlákniny. Jsou zdrojem draslíku a zinku.  Hrozinky obsahují železo, selen a množství draslíku. Vláknina v těle váže cholesterol, pomáhá jej odvádět z těla.  Draslík napomáhá ke snížení krevního tlaku.

Autor: Šárka Jakešová

Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.